Nyhedsbrev nr. 87 - Energimærkning af bygninger
29. november 2024
Se nyhedsbrevet i browser
 
Energistyrelsens logo
 
Illustrativt billede af en energikonsulent og boligejere foran et hus
 

Status for energimærkningsordningen for bygninger 2024

Billede af energimærkeskalaen
Energimærker spiller en større og større rolle for salg og køb af boliger, men også som del af EU's mål om at styrke datagrundlaget for bygningers energimæssige ydeevne. Emner der er blevet tydeligere med vedtagelsen af det omarbejdede bygningsdirektiv i foråret 2024.
 
Heldigvis er der en generel positiv udvikling i den danske fordeling af energimærker. Energimærkningsordningens statusrapport for 2024 viser bl.a. hvordan der i løbet af de sidste 5 år er flere og flere bygningsejere der får energimærket deres bygninger, og at danske bygninger i stigende grad får bedre energimærker.
 
Energistyrelsen er netop blevet færdig med at udarbejde styrelsens statusrapport for energimærkningsordningen, og den kan tilgås her:
EMO statusrapport 2024
 
Rapporten redegør for de statistiske udviklinger for energimærker, bespareselsforslag og Energistyrelsens kvalitetskontrol for energimærkningsordningen. Du kan orientere dig i nogle nedslagspunkter for rapporten i nedenstående faktaboks.
 

Fakta om energimærkernes udvikling

  • Det samlede energimærkede etageareal stiger med over 130 % fra 2019 til 2023, mens det samlede antal udstedte energimærker stiger med over 30 %

  • Der ses en generelt stigende tendens for andelen af A2020-, A2010- og C-mærker samt en faldende tendens for andelen af udstedte D-, E-, F- og G-mærker.

  • I 2023 er der udstedt flere end 10.000 energimærker for flerfamiliehuse mod omkring 3.000 i 2019. 

  • Flerfamiliehuse har siden 2020 rådet over den største andel af det energimærkede areal. Op fra 25 % i 2019 til ca. 46 % i 2023.
  • Energimærker for enfamiliehuse udgør ca. 79 % af alle udstedte energimærker i 2023.

  • I 2023 udgør andelen af energimærker for erhvervsbygninger ca. 7 %, mens erhvervsbygningernes opvarmede etageareal udgør ca. 26 % af det samlede energimærkede etageareal.
  • Antallet af besparelsesforslag om installation af varmepumper stiger med ca. 150 % fra 2019 til 2023, med den mest markante stigning mellem 2019 og 2020.

  • Samtidig med at forslag om konvertering fra el til fjernvarme falder med ca. 25 procentpoint fra 2019 til 2023, stiger andelen af forslag om konvertering fra naturgas til fjernvarme med ca. 34 procentpoint i perioden.
 

Energistyrelsen arbejder på at implementere det reviderede bygningsdirektiv

I samarbejde med andre myndigheder, er Energistyrelsen netop nu optaget af at implementere EU's direktiv om bygningers energimæssige ydeevne, der bl.a. regulerer energimærkningsområdet. Direktivet kaldes også bygningsdirektivet og har været under revision de sidste 2 år. Det blev endeligt vedtaget i maj 2024, og Danmark har under forhandlingerne bl.a. haft fokus på at skabe en lovgivning, der bidrager til at drive den grønne omstilling i Danmark og EU mod klimaneutralitet i senest 2050.
 
I forbindelse med implementeringen af bygningsdirektivet involverer Energistyrelsen interessenter, brancheforeninger, myndigheder o.fl. der kan have interesse i lovgivningsarbejdet. Den endelige implementeringsdeadline for direktivet er 29. maj 2026.
 
I den kommende statusrapport vil du kunne læse mere om direktivets nye krav til energimærkningsordningen og Energistyrelsens arbejde med direktivets implementering.
 
Du kan læse direktivets fulde tekst på EUR-LEX her:
EU's bygningsdirektiv
Illustrativt billede af computer

TjekEnergimaerke.emoweb.dk

Energistyrelsen har lanceret TjekEnergimaerke.emoweb.dk som en del af vores nye digitale platform. Hjemmesiden gør det nemmere at finde energimærker og data. De vigtigste fordele er:
  • Enkel søgning af både ét og flere energimærker.
  • Hurtig adgang til energimærkningsrapporter.
  • Mulighed for at eksportere data i forskellige formater.
Rapporterne kan nemt downloades som PDF ved søgning på en specifik adresse. Søgeresultater, både for enkelt- og fleradresser, kan eksporteres til Excel.
Billede af Tjek energimærke hjemmesiden
 Vi arbejder løbende på at tilføje nye funktioner for at gøre siden endnu bedre for dig.
Link til TjekEnergimærke

Spørgsmål

Har du spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte os. Henvendelser vedrørende energimærkning af bygninger sendes til emo-info@ens.dk
 
Venlig hilsen
Energistyrelsen - Energimærkningsordningen
 
Læs mere på HBemo.dk
Se også ENS.dk